måndag 28 januari 2013

Recept

Dammsugare

 
400 gram sockerkaka
100 gram smör
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
1 liten flaska arraksarom
Garnering
500 gram marsipan
100 gram choklad
 
Smula sönder sockerkakan blanda med rumstempererat smör och de andra ingredienserna.
Lår stå i kylen 1-2 timmar. Om det inte går att rulla ut längder, blanda i lite äppelmos. Den ger ingen smak utan bara bättre konsistens. Rulla ut längder till lagom tjocklek, lägg åt sidan.
Färga eventuellt marsipanen i valfri färg, rulla marsipanen till en lika lång korv som arraksdegen, kavla ut tunnt mellan plastfolie.
Lägg på en rulle arraksdeg på marsipanen och rulla ihop. Om marsipanen inte fäster ihop bred lite smör på ena långsidan på marsipanen. Skär i lagom långa bitar, ca 5-6cm. Upprepa med resterande längder. Kyl en stund. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Doppa ena sidan först lägg på smörpapper/bakplåtspapper. Kyl igen så att chokladen stelnar. Doppa sedan andra sidan.
De går utmärkt att frysa.
 
 
Det står på den lilla arraksflaskan hur doseringen bör göras. Gör man som det står så smakar det inte alls mycket arrak.
 
 
Gjorde dammsugare till kören en gång och det är ju en speciell smak. Vissa tycker om den och vissa inte. Två stycken i kören kom fram och sa att de inte egentligen tycker om dammsugare, men frågade om receptet. Det tycker jag är ett bra betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar